Root Legal ondersteunt bedrijven, organisaties en burgers bij complexe juridische uitdagingen rond privacy en security. Het kantoor is opgericht door Ot van Daalen.

Ot is advocaat op het gebied van privacy en security. In 2009 richtte hij de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom opnieuw op. Daar was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van wetgeving op het gebied van privacy en internetvrijheid. Ook werkte hij als senior inspecteur bij de Autoriteit Persoonsgegevens, waar hij de leiding gaf aan grote onderzoeken naar internetbedrijven en de pen voerde bij opinies van de Artikel 29 Werkgroep.

Hij onderscheidt zich als advocaat door zijn kennis van technologie en zijn ruime ervaring met public affairs en communicatie. Hij zet die unieke ervaring in om bedrijven, organisaties en burgers te ondersteunen, als adviseur, in de rechtszaal en in de politiek en de media. Hij is in het bijzonder gespecialiseerd in de privacy-compliance van complexe technologie-projecten en is ook werkzaam als functionaris gegevensbescherming.

Naast zijn werk als advocaat is Ot van Daalen werkzaam als Assistant Professor bij het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een proefschrift geschreven over informatiebeveiliging, encryptie, quantum computers en mensenrechten. Voordat hij Bits of Freedom oprichtte werkte hij jarenlang in de top van de advocatuur bij De Brauw Blackstone Westbroek, onder meer voor de high-tech en de telecomsector. Ot heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en Columbia University in New York. Hij is een ervaren spreker en treedt geregeld als expert op in de media. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie en Recht, de Vereniging voor Privacyrecht, de Vereniging Privacyrecht Advocaten en de Vereniging voor Media- en Communicatierecht. Zie zijn persoonlijke website voor meer informatie over zijn publicaties en media-optredens.

Root Legal heeft een breed netwerk in de advocatuur, de securitywereld en de wetenschap. Waar nodig werkt Root Legal samen met andere experts. Root Legal streeft ernaar waar mogelijk vrije software te gebruiken en haar IT-infrastructuur in eigen beheer te hebben. Zo waarborgt ze haar onafhankelijkheid en de privacy en security van haar cliƫnten.

Rechtsgebieden

Ot van Daalen heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten het rechtsgebied Privacyrecht als specialisme geregistreerd. Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit rechtsgebied.